B

Nuffnang

Tuesday, 22 November 2011

Sebab rindu, Al-fatihah...

Assalam sume,
arini belek2 blog teteng0k plak gambo2 lame...rindu la plak kan....rindu sangat2 kat arwah 0pah tau, sgt3 okeyh.. (=_=) 0pah o0oh opah...moge opah tenang di sana...tergolong dlm golongan org2 yang beriman hendaknye...mcm2 nk tulis ni tp xley la...mcm nk nangis, alaaaaa....dh kuar pun.. adehh~!! #simpandlmhati...

lagi satu rindu nk ikut abang~!! nk naik lori.... hehehe" mcm naik kude tp aku sedap je bedengk0r terbaring a.k.a tersadai kat belakang tuh.. hakhakhak" xde maknenye jah... 


itu lukisan bur0k aku kawan2.....layankan aje ye..
Kenangan manis ..sgt2 manis...manis sgt2..#ng0ks! ckp    ulang2!! arghh...xkesah la, jji k0rang paham... LOL!!







P/s: Nak bagitau aku rindu je pon...

Wednesday, 16 November 2011

Finally, siap buku cerita tu...

Assalam k0rang...
haa...buku cerita dah siap, hubby pun dh bace...hehe..skrg k0rang boley bace...i bukan pndai menulis, menulis sekadar hobi di masa terluang...
mari kite layan gambo dulu pastu bru la bace cite erk...




itu gh0pe dlm isi buku saya


kwan2 opis ckap bes0 buku ABC anak2 deme..hakhakhak!

tajuk : 100% in l0ve with you!!!

_____________________________________________________________________________


Bab  1 :  Usikan  Kawan-kawan² . .

Bermulanye ceritera cinta kami di sini, usikan kawan-kawan menjadi kenyataan. Suara sumbang kawan-kawan opis yang kuat mengusik.
 Kisah seorang Kerani capok Cabuk dan Jejaka Lori Malaya       [acececeeehhh, konon²nye la kan ] mule berputik dan kembang sekembang-kembangnye di TSA Industries Sdn Bhd.

Kawan : Siti, Sham suke kat kau.
Aku   : siapa Sham? Xpenah perasan pulak ade staff kat sini name  Sham [bluuurrr + senyum sumbing...]
Kawan : dia driver lori outstation.
Aku   : owh, ok. [tgok jawapan aku tu pun nampak sangatkan aku tak suke, dalam hati siap ckp “I don’t like”]

≈≈>  Al-maklumlah jah, ahkak mane pandang dreba-dreba lori ni ko, eeuuuwww kotor la katekan. Tak de dalam list ahkak okeyhhh! [ tapi sekarang tidak lagi..ini cerite dulu okeyhhh, cume mengimbau kenangan lalu je jah oii!]


Bab  2 :  Dari  Bau  Jatuh  ke  Hati  “”. .

        Ohh no!!! wanginye bau mamat ni, siape dia? Agak kemas jugak penampilan beliau. Tapi ade perkara yang buat hati aku macam digeletek okeyhhh!! Dia pakai baju masuk dalam la weiii, aduhhh! No Kotor No Selekeh tau,bersih lagi suci gitu.. hamek kau..!!

Aku   : eh, tu ke Sham? [aku pulak gi tanya, malu ahkak jah. Apekan daya sebab nk kenal gitu]
Kawan : haa, itu le Sham.
Boss  : aiya Siti, handsome la..wangi lagi, tak suke meh?.
Aku   : U haa, selalu mau usik orang tau..[sambil senyum² kambing nak kencing, hak..ha..hak..]

      Nak dijadikan cerita, ade satu hari tu kami bertukar nombor telefon gitu. Before this, kalau bertembung senyum² aje okeyyhh. Ahkak tak boleh gedik², kene control-control gitu jah.. Selepas kenal dan dah cam Sham, kami selalu nampak dan berselisih di antara satu same lain lalu berlakulah tindakan refleks “senyum sumbing”. Kesimpulannye, terjadilah pertukaran nombor telefon.


Bab  3 :  Kawan  Tapi  Mesra . .

       Selepas selalu berjumpa sembang-sembang, mulelah lepak² dan keluar minum-minum. Bile sembang-sembang tu, macam² topic la kami bercerita. Dari perihal keje sampai lah ke hal peribadi (sikit² je tau).
Then, barulah aku tahu cara kerja si Sham. Patutlah sebelum ni dia je yang selalu nampak aku, aku tak pernah perasan kewujudan beliau. Sistem keje dia, sehari keje sehari cuti. Gitu kate ko jah oii..haa, kau ada!? “he..he..he..”
Sham   : Bai, esok Sham nak pergi outstation JB.(sorry di sini ahkak ingin meyatakn sesuatu, officemate ahkak panggil ahkak Siti, atas sebab mereka sume org berbangse cina, so nk panggil Baidura agak susah ye, dengan Sham ahkak bahasekn diri ahkak Bai. Sebab, tanyelah mane² kawan I sume panggil I Bai..dah biase dengan gelaran Bai gitu, oh no, no, no0o!! bukan baiya jual roti tu okeyhh.. “he..he..he..”). [haa, hamek kau panjang lebo I jelaskan, kalau tak paham jugak tak tahu lah tu..]

Aku    : oh, yeke.
Sham   : nanti Sham lalu Ayer Hitam, nak kirim ape² tak?.
Aku    : ermphhh, nak kirim beli patung Patrick boley?.
Sham   : boley, ok.
Aku    : nak yang besar tau Sham. [org dh bagi pehe betis ko nak pehe pulak erk!]
≈≈>  Selang sehari kemudian . . .
Sham   : Bai nanti kite jumpa dekat Petronas Taming ye.
Aku    : ok Sham.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Aku    : Thank you Sham, berape RM?.
Sham   : tak pe, ini sebagai hadiah hari jadi Bai.
Aku    : betul ke ni? Ishk, tak pe lah Sham, mahal ni.
Sham   : betul la, tak payah.
Aku    : Terima kasih tau Sham. terus berlalu pergi. Tapi dalam hati[perghhhh! Ahkak terharu jah..nk melompat tang tu jugak jah, ahkak tahan aje tau, kang orang kate aku macam beruk mak yeey plak..arghh! tak sanggup ahkak. Kaber okeyyhh]

≈≈>  Tetiba ada perasaan lain muncul sudaaah . . .aku suke dia kah??? *jeng,jeng,jeng!!*


Bab  4 :  Aku  Telah  Jatuh  . . . Apakah?

      Aku telah jatuh tangga . . “he, he, he..”aku telah jatuh cinta Agnes Monica gitu. Kes yang akan aku ceritakan kat bawah ni lah. Jatuh ke dalam pelukan dia.
      Company trip ke Pulau Langkawi. Mase kat trip ni lagi lah banyak mase kami bersama. Bersembang, bergurau, menyakat (aku lah yg kene sakat) dan seangkatan lah. Jauh di dalam sudut hati aku berkate “ ermphh, not bad gak dia ni” sebab dia seorang yang sangat lawak , sporting dan sempoi ok!! . lagi satu dia memang tak berkira jah..ahkak suke bangat deh..

≈≈>  “Dalam flight OTW balik K.L”

Aku    : asal flight ni..? (sebab keadaan flight yg bergoyang a.k.a tak stabil)
Sham   : tak de ape-ape la.(rileks je)
Aku    : risau dan takot la pulak, aishh..(muke cuak ok!)
Sham   : tak pe, tak de pape, cuaca kot.
Aku    : haaaa!! [aku menjerit dan tanpe segan silu terus memeluk si dia semase kejadian gegaran tu, Gegaran yg KUAT] wooi jah, aku bukan saje² nk peluk dia tau, ni sume sebab gegaran yg kuat tu lah, “he..he..he..” dan nak dijadikan cerite time balik tu aku duk sebelah dia.
Sham   : senyum dan pandang aku tanpe berkate ape-ape.
Aku    : pandang dia dan peluk lagi kuat. Tetiba ahkak sentap jah! Aku lupe hengatan ko.. uwaaaa!! Aku sedang peluk dan berada dekat dada yang sasa..jap,jap..sasa ke?? “he..he..he..”sepantas kilat kate ko aku melepaskan pelukan serta menegakkan diri dan duduk pada tempat asal dan kali ni tangan aku tak keluar ok dari landasan. Aku pegang n cengkam kuat² itu kerusi ye. Sambil tu ahkak said “hea, hermphh..sorry” dalam keadaan yg shy-shy meow!! Padahal aku dah malu tahap berbogel dah gitu..
Sham   : ok, tak pe, tak sengajakan. (senyum penuh makne je..)
Aku    : senyum.. (dalam hati, kompom ko suke aku peluk ko kan...heh!! malunye ahkak!!)

≈≈>  This part memang aku takkan lupe sampai bebile .. sangat suit-muit tau.. “he,he”


Bab  5 :  Keluarga . .

        Lebih kerap berjumpa dan bibit-bibit malu tapi mau pun bermula. Secare jujurnye aku nak korang semua tahu, aku tak berapa suke untuk bercinta dengan dia, aku lebih senang berkawan tapi mesra, macam Bob mesra!!“kui..kui..kui..”
      Tapi dek kerana beliau seorang yang gentleman, hati ni mule lah..[perasaan suke pada dia ade dalam 75%] mesti korang nak tahu sebab ape aku cakap dia gentleman kan dan mule sukekan beliau? Sebabnye beliau telah datang ke rumah berjumpa mak, abah dan arwah opah meminta izin untuk bawa aku keluar, itu yang pertama. Kedua adalah faktor² kebersihan dia, bukan la nak kate aku ni bersih sangatkan, tapi itu pun kene ambik tahu. Bile dia buka kasut dan masuk ke dalam rumah, benda pertama yang aku lihat kuku kaki beliau. “hak,hak,hak..”
Ternyata anggapan aku sangat² salah ok..kaki dan kukunye sangatlah bersih, ingatkan driver lori ni tak amik tau sangat pasal kebersihan diri ni kan.1st word yg keluar dr mulut aku “BersiH”.Dan yang ketiga, beliau seorang yang tidak pernah berkira. Aku kan, tak boleh betul dengan orang yang berkira ni. Tapi dia lain, kalau keluar dia aje yang belanja dan bayar, sampai satu tahap aku yang malu menggile. Haa, no no no!! ahkak bukan kaki kikis okeyhh.. I tak pandai gitu² jah.. low class kalau gitu.
      Terakhir sekali, sudah pastilah sikap beliau yang sangat lawak yang buat aku tak pernah kering gusi dan hampir nak putus urat kentut ahkak ni dibuatnye. Simple, sporting dan rendah diri aje. Haa..kau ada?? [kat sini perasaan tu dah bertambah setelah buat pengiraan tolak tambah tadi, hasilnye 85%] Dah jauh ni aku becerita, mari kite bace dialog pulak ok. Layankan aje..

Opah   : Kaklong, Opah suke budak tu, bagus orangnye, baik.
Aku    : yeke (sambil senyum), takut la jugak, ingatkan Opah tak suke sebab dia driver lori aje.
Opah   : kerje bagus², ade pangkat tapi perangai tak elok nak buat ape.
Mak    : aah la Long, ape kerjanye tak penting, yang penting dia bekerje. Hermm, elok lah tu, abah kamu dulu pun bawak lori jugek, turun temurun le, dari bapak turun ke menantu.[semua orang gelak sakan]
Abah   : Inang(adik abah), Kaklong dah ade kawan. Haa, long pegi amik gamba dia.
Aku    : ni gambar time pegi Langkawi aritu.
Abah   : haa, dalam gambar nampak tua nang, tapi kalau kamu tengok lua tak langsung. [abah, mak, opah dan semua gelak besar dengan statement  yang keluar dari mulut abah. Ape daa, abah buat lawak tapi statement abah tu sangat jujur dan suci je.. ;-D]


Bab  6 :  Kata  Putus . .

       Haa, amik kau jah!! Dulu tak suke, sekarang ape cerita? Suke sudah.. ni kes dari mate ke hati atau dari bau ke hati ni?. “ehe,ehe,ehe..” keeelaaasss kau jah!!..

Aku    : macam mane sebenarnye hubungan kite ni Sham [perghh..kelas kau Bai!, dengan selambenye ko tanye dia kan. Wei, mane taknye dia kate suke aku tapi dia tak kate cintakan aku pun. Dah la dia layan aku bayek punye. Dari aku terperahsan atau terkompayus baik aku nanye ye idak gitu jah, asik jah je, tuko temah yek, time kasih..“hii,hii,hii”]
Sham  : macam mane ape?
Aku    : ape status kite? Sham anggap Bai ni siapa?
Sham   : ermphh..yela, kite kawan la.
Aku    : hermmphh..owh, ok. [aishhkkk..geramnye aku org tua ni! Nak ke tak nak ke? Adoiii, tak fahamlah aku. Frusted! tetonggeng²..]
Sham   : Bai, Sham ni tak pandai, tapi yang sham tau, Sham memang suke Bai.
Aku    : ok.[agak geram la gak kan, nasib badan la jah, pandai² la ko, paham² sendiri la ye temah..sedapkan hati]

So kesimpulannye, aku tahu yang dia bukan seorang yang romantic ok! Tapi dia seorang yang happy go lucky. Memang gile² dan sempoi. I  suke..I suke..! walaupun dia tak menyatakan Magic Word “I LOVE YOU”tapi dia ade cakap “SUKE”kire on la tu. Arghh!! Ahkak like temah.. Sekarang, dari 85% dah ke 100% gitu.
Di atas faktor-faktor itulah, aku mule menyukai beliau 100%.aku boleh ngam la dengan dia, sebab kami Kaki Makan, Kaki Jalan, Kaki Tido. Opps!! Sorry yang tu tak same sebab aku je Kaki Tido “hak..hak..hak” banyak benda yang aku senang dengan dia, bukan sebab perangai dia yang gile² dan lawak tu aje. Dia memang cool, sabar orangnye, penyayang lagi. Alhamdulillah..[pada Aisam, please ok..jangan terlalu perahsan dan kembang di atas pujian ini, tapi yang pasti I ikhlas :D]


Bab  7 :  Kahwin  Jua . .

      Selepas hampir 2 tahun kami berkawan a.k.a couple, akhirnye kami memutuskan untuk mendirikan masjid dan hidup bersama. So, tanggal 26 June 2009 bersamaan hari Jumaat, aku sah menjadi isteri kepada Aisam bin Osman dengan sekali lafaz. Alhamdulillah..
      Kalau korang sume nak tahu, sebelum nak akad nikah tu berulang² dia menghafal. Salah satunye berbunyi seperti ini “aku terima nikahnya Samsi Anuar . .bla,bla . .”dan “aku terima nikahnya Mawarna binti Samsi Anuar”tapi Alhamdulillah, sumenya bejalan dengan lancar. Sedar-sedar dah lafaz, selesai dengan sekali lafaz.

Isteri  : sayangkan sayang abang sangat².
Suami   : abang pun, InsyaAllah abang akan jage sayang sebaik mungkin.
Isteri  : Alhamdulillah.. I love you..
Suami   : I love you too..

      Alhamdulillah sekarang dah masuk 2 tahun lebih kami bersama, dan pelbagai dugaan dan cubaan yang kami dah lalui. Cume rezeki anak je yang belum ade. Insyaallah..
      Cerita pasal anak..hermph, aku pernah mengandung  dan kandungan aku hanya bersama aku selama 9minggu aje. Terpakse dibuang atas sebab ectopic a.k.a luar rahim. Aku dapat khabar berita yang seronok ni selepas 2 bulan kami tinggal sebumbung. Ini part sedih n aku tak mungkin dapat melupakan betape gembira n berlinang air mate kami bile dapat tahu khabar baik ni. Ok stop! Ahkak tak nak emo-emo jah..Allah lebih sayangkan kamu nak.
Hampir 2 tahun jugak kami duduk berasing selepas kahwin, aku kat Perlis suami kat KL Lumpur. Selepas beberape bulan tinggal serumah baru lah dapat kenal dengan lebih molek perangai masing-masing. Rupenye, kami lagi gile.. “hak, hak, hak..” he treat me like a baby. Sila jangan jealous, kenyataan ok, Suami ahkak memang manjakan ahkak, tapi kau jangan la pulak ngambik kesempatan okeyhhh.. ingat!! SuamiKu rupenye kuat menyakat juge, sangat ok..and we’re meant together..

Isteri : abang, sayang sayang tak?
Suami  : kalau baik, nyawa.. kalau buat perangai tak.(slambe je)
Isteri : he..he..he.. [gelak nakal, rase bahagia sangat dapat memiliki suami seperti dia..]

“YaAllah kau panjangkanlah jodoh kami, moge kami saling sayang-menyayangi, cinta-menyintai, hormat-menghormati antara satu sama lain, kekalkan ia hingga ke akhir hayat kami. Moge kau kurniakan kami cahaya mata serta murahkan rezeki dan lindungilah ia.. amin yarabbala’lamin . . .”
Itulah serba sedikit perjalanan percintaan kami yang dapat aku ceritakan dalam ni. Abang selalu cakap dia sayang saya lebih dari saya sayang dia.. Hakikatnya, sayang jugak sayang abang sangat² dan sayang tak boleh hidup tanpe abang. Walaupun kejap tak de kat sisi ni, tak lengkap hari² sayang.    
You are MY MAN!!    
ILOVEYOUSOMUCH AISAM BIN OSMAN
Truly,
SitiBaidura-Nov’2011”  
Baidura Aisam (Mrs. Aisam)







P/s: harap k0rang tak boring la erk...

Friday, 11 November 2011

Gigih buat buku cerita sendiri...

Assalam kawan-kawan sekalian...
arini nk cite pasal duit..semalam g tuk0 coins...atas sebab2... duit xde?? xdekah? tabung penuh? xmuat tempatkah?? ... hehehe..dah punuh la tabung Mr. Hubby...so g tuk0...dapat la RM "ratus" suke ahkak, hehehe..siap tulun kire okeyhhh~! kene bodek bayek punye sbb nk ade bahagian la jugak kan.. kah..kah..kah.... pastu pasal buku cerita yg aku bt tu..perghhhhhh~!!  dugaan n c0baan...byk tul...


"saye, saye, saye!!" (sambil mengangkat tangan) menjerit2 nk tolong kire la tu...


haa...ni la..buku cerite yg ahkak buat temah, xle cantik beno sebab payah tul buatnye temah oii..nk samekan kertas tu, nk balut lagi, mcm2 lah...siap salah tampal kat page len pun ade..dugaan.. tak silap nk membalut natang ni je adelah 3 kali aku ngoyak a.k.a bukak balut bukak balut... haishhh~!! tapi semangat waja terus membare2 bak api yang sedang galak menyale2.. LOL~!!

ni le hasilnye bedah oiii, idak le secantik mane tpi boley le..sje nk bagi ke laki...tp tu kulit tak siap lg..bahan2 xbeli lg..t dh siap teman uploadkn ye.. tajuk buku tu "100% in Love with You"










P/s: Tentang kite...