B

Nuffnang

Thursday, 31 January 2013

Surah Al-Kautsar...

Assalamua'laikum...

Arini nak share ngan korang pasal surah yg sangat pendek tapi hikmahnye... mari lah kite sesame amalkan....

Surah ni mengandungi 3 ayat & diturunkan di  Makkah, bermaksud sungai di Syurga. Kolam sungai ini diperbuat daripada batu permata nan indah dan cantik. Rasanya lebih manis daripada madu, warnanya pula lebih putih daripada susu dan lebih wangi daripada kasturi.

Surah ini disifatkan sebagai surah penghibur hati Nabi Muhammad s.a.w kerana diturunkan ketika baginda bersedih atas kematian 2 orang yang dikasihi iaitu anak lelakinya Ibrahim dan bapa saudaranya Abu Talib. 

Khasiat yang terkandung di dalam surah ini dan boleh kita amalkan :-

1) Baca surah ini ketika hujan dan berdoa, mudah-mudahan Allah s.w.t makbulkan doa kita.

2) Jika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosok di leher, in shaa Allah hilang dahaga.

3) Jika sering sakit mata, seperti berair, gatal, bengkak, sapukan air mawar yang sudah dibacakan surah ini sebnyak 10x pada mata.

4) Jika rumah dipercayai terkena sihir, baca surah ini 10x, mudah-mudahan Allah s.w.t bagi ilham pada kita di mana letaknya sihir itu.

5) Jika membacanya 1000x, rezeki kita akan bertambah.

6) Jika rajin membacanya, hati kita akan menjadi lembut dan kusyuk ketika menunaikan solat.

7) Jika orang teraniaya dan terpenjara membacanya sebanyak 71x, Allah s.w.t akan memberikan bantuan kepadanya kerana dia tidak bersalah tetapi dizalimi.


Maksudnya :-

1) Sesungguhnya Kami telah mengurniakan kepadamu (wahai Muhammad) kebaikan yang banyak (di dunia & di Akhirat).

2) Oleh itu, kerjakanlah sembahyang kerana Tuhanmu semata-mata, dan sembelihlah korban (sebagai bersyukur).

3) Sesungguhnya orang yang bencikan engkau, Dialah yang terputus (dari mendapat sebarang perkara yang diingininya).




P/s : Feel free to share .....



Tuesday, 29 January 2013

Memori manis-manis buah kami....

Assalamua'laikum...
selamat pagi semua...
Entri kalini sangat indah...
Kenagan manis Aku dan Dia...

Malam semalam hantar kawan ke Hentian Duta..dia nak balik Perlis... pijak je kaki kat Hentian Duta tu (sebenarnye xpijak lagi dah dok beceloteh ingat itu ini) mulelah teringat semua kenangan ..kenangan aku menjadi seorang isteri hujung minggu... perkahwinan jarak jauh ...ape lagi...hubungan kutub utara kutub selatan...

Perkara-perkara biasa yang kami akan lalui...
 - bebuat tak sehat sebab tanak balik perlis....
- pembaziran tiket yang berleluasa
- nenangis keanak-anakan... (point xmo balik kheja la tu)
- duk je dalam bus, aku dan dia akan melambai menggunakan lampu/cahaya HS sampai persimpangan akhir atau sampai kami hilang dari pandangan...pastu ayor mate tak payah cakap la...

Lain pulak kesnye bile Sunshine datang Perlis.... time nak anta dia balik tu...haaa..ko..memang tak hengat orang la aku kan...punye le seksa... nenangis sambil peluk Suami aku kekuat..orang tengok pelik, bagai nak rak, nak tejatuh bijik mate depa..tapi itu tolak tepi..ade aku kesah..kuang..kuang... memang #suffer ok..

Semalam bile tengok Mat don lambai Zue gune lampu hs siap buh gambar Zue memang tak menahan..tapi sayang gambar tu aku dah terdelete...carik punye carik..sah"! pic tu aku dah delete.... pasrah jew la....hahaha...bahan bukti dah terdelete.... tidak ley tayangkan Pn Fid kite gambaq Cik Zue kite tue....
tapi zue menten jew....bak kate zue..org becinta & situasi suami isteri ni lain...




P/s : ayu, ko nak tau..sepanjang aku ngn zue ..kami tak miss cite pasal kamu jugek..kekadang terase2 kamu ade...Zue cakap..care aku gurau & sham lain ...cara kamu ngan fariq plak lain..hahahah..dedua buat dia gelak..itu yang pasti...kahkahkah...inilah kawan dunia akhirat aku.. ini baru bebetul true bff sebab memang gegile ingat setiap bende..hakhakhak....

Thursday, 17 January 2013

Apple in the house...

Assalamua'laikum...
selamat pagi korang..
Typeless Thursday.. (?)
pagi kamis yang ceria bt aku dan suami...
Apple in the house yaw...

Alhamdulillah...syukur ya rabb, sebab beri peluang kami jaga Apple lagi...semalam bile jiran aku Kak Zie tunjuk Apple mmg xkire dah la seronoknye..happy kot..auto melompat then peluk dia...suke sangat la kirenye tu kan..mmg syukur..Alhamdulillah sgt2....mmg Apple rezeki kami..huhuhu...

Sampai setiap saat senyum jew..mode pon baik je semalam..smp Suami ckp kat si Zue , "ko tengok la Zue..senyum je kawan ko tue..bt ape pon senyum jew" hahahaha...mestilah bile sesuatu yg amat kite sayang & memang bernilai kite jmp semula..mmg seronok beronok-ronok la kan...huhuhu"















P/s : Syukur padaMu yaAllah....gaji ni nak banje  KFC kat kak zie sefamily, sian leher & badan kak zie kene cakar ng apple... baju pon kekoyak..terima kasih yg sangat2 pade jiran kesayangan... 

Wednesday, 16 January 2013

Hampir gila, Apple Si Meow...

Assalamua'laikum...
petang korang...
cerite yg menyedihkan...
Apple aku hilang....

Semalam lepas balik dari pasar, waktu maghrib, Apple hilang...Suami tanye... " sayang, apple mane " terus memasing menggelabah cari apple..tempat pertama yg aku tengok.. sliding door.... owh gross"! apple hilang..since maghrib smp kul 11.30 malam aku dan suami cari apple...tapi xde...sangat sedih ok...sepanjang malam aku nangis, g keje dalam keadaan mate yang sepet+bengkak...

Semalam beberape kali aku jage dari tidur..korang teka ape yg aku buat...aku bagun terus panggil apple...bangun menuju sliding door then bukak panggil " apple...meow...apple..." tapi sayu jew...air mate menitik lagi..mmg xdapat halang..sebut apple je berlinang air mata ni...sangat sedih ok...tiap kali bukak sliding door berharap sesangat yang apple ade kat lua tgu tuannye bukak pintu nak masuk umah...harap sangat-sangat...

Apple tu ibarat teman...sembang dengan dia, dia pon macam dah paham dengan kami..tiap kali aku dan suami balik dari kerja atau kua dating kompom apple tunggu kepulangan kami..terpacak je dia dengan mate bulat dia tu depan sliding door tu...sedihnye weii.... macam nak gila semalam... tengok je barang2 apple terus nenangis bagai nak rak"! owh man.... aktiviti harian aku sikat bulu apple..basuh sangkat apple..basuh teling, mate dan tapak kaki apple... bontot apple pon aku basuh..korang bayangkan lah... tak penah buat dek org kot... LOL"! 

 Rindu nak tengok gile sawan dia bile dia tengah aktif...perasaan cuak dia yang takut bunyi kete dan motor yang lalu lalang depan umah kami...adoii apple..aku tak boley terima apple hilang~! walaupon apple baru 15hari dengan kami dia manje ok... dia dah kenal bau kami dan rumah kami...suami, family, jiran dan kengkawan banyak membantu utuk aku terus pikir positif,,thanks korang semua...

Kalau betul ade yang terjumpa & ambil apple...harap sangat ..tolonglah jage dia bebaik..kalau apple mati semoga apple mati dengan cara yang baik Ya Allah...sesungguhnye aku lebih rela ngadap apple mati depan aku dari apple hilang tetibe macam ni....ya Allah... Bai redha,, redha... redha....~"!

"maaf..next entry akan ku upload pic. si Apple"
Apple i love u so much meow...


P/s : Aku patut syukur sebab Musang sentiase disisi...kalau musang pon hilang mcm mne..haa..tak ke haru biru hidup aku..meow...

Monday, 14 January 2013

Sambut 2013 bersama sahabat-sahabat kesayangan...

Assalamua'laikum ...
hai..hai..hai...
Selamat Tahun baru korang...
wahhhh naseb masih bulan Januari so ok la kan aku wish ni kan...
ke k0rang dah rase sesuam tahun baru ni...hahaha...

Seperti biasa, kalau tahun baru je mesti nak cite azam baru la, azam yg tertunggak la..ok, aku xmo cite mende2 tu seme..aku nk cite pasal percutian aku bersame Hubs ke perlis ujung tahun dan awal tahun ritu... korang tau tak percutian kali ni tersangatlah bermaknenye...seronoknye, beronoknye..teronoknye.. keh..keh..keh... tu tandenye aku dah nk start merepek..hakhakhak... Walaupon siap ade sebilangan org cakap... " haa... ape perlis.." .. " haa..perlis tu ade ape?" " tak bestnye tempat percutian korang.." "perlis tu kecik mane ade ape wei.." dan berbagai-2"! la..bagi aku dan suami..Perlis sangat best sebab kawan baik kami ade di sane..mereka menghidupkn percutian kami di sane~!!

Memula aku ingat tak sampai dah perlis, sebab.... Jumaat malam dalam perjalanan kami tayar kete pecah...dekat area Kota Damansara/ Sg Buloh... Syukur sesangat sebab aku dan suami selamat, xde ape-2 yang teruk berlaku sbb Hubs dapat kawal kereta... Alhamdulillah...so kami patah balik ke rumah.. (walhal hati aku time tu sgt tak sedap, seb bek hubs sgt cool), pepagi esoknye kami kuar rumah gi kedai tayar tu semule..ape lagi..Hubs bising kat toke tu sebab kamis kami tukar, jumaat dah pecah...lg sekali perasaan tak seronok dan xsedap hati muncul sebabnye..wallet Hubs tinggal...so patah lagi ke rumah...owh  gross~"!! bebanyak berdoa pada Maha Esa supaya perjalanan kami lancar dan selamat....


Heeemmmm... Alhamdulillah, aku & Hubs selamat sampai perlis pade pukul 10malam...ecececeh"! turun je kete ape lagi..terkam kengkawan le..seronok sebab, kami teruje mereka juge beperasaan sedemikian...
inilah gambar utk beberape hari saya dan Hubs bersame mereka"! perjumpaan selepas 2 thun berpisah"!


Mereka benar-benar kawan sejati...








kawan sampai akhir hayat..



suke memborong...



Nyawa...


psst..pss...skandal la sangat..




PDS banyak jasa...akanKu kenang...








ketawa bersama..
menangis bersama...


mat don paling tak menahan ...


kami punya jam yang sama"!


sempat singgah umah Ex-Boss...klu g umah cik rina xpnah perut kosong..pling best > sy pernah patahkan senduk nasi beliau..kakakaka.. lapo beno gayenyew,..


 terus bersame...
walaupon pahit..
dah mcm adik beradik..
kalau sorang tegur n ngate lgsg xterase dah..bt derk je..sbb pastu mesti ok balik~!







P/s : k0rang kite kawan sampai bebile ok...sayang korang...