B

Nuffnang

Tuesday, 3 December 2013

Apple adik meow kakak...

Assalamu'alaikum...

Apple ialah kucing kesayangan aku dan suami... kami bahasakan diri kami abang dan kakak... sebab ape aku buh name dia Apple? Korang rase sebab ape.. fikirkan lah ye.. agak-agak.... weeeuuu~

Hampir setahun Apple tinggal dengan kami, memacam peel Apple yang dia tunjukkan pade kami.. adik penghibur kakak dan abang, kalau kakak dan abang gegaduh manje tak bercakap kami cakap dengan Apple la.. adik la mangsa tempat luah perasaan.. hakhakhak"!

Bebaru ni Apple kene hama, so dah bagi injection pon tak jalan. So, vet cadangkan kami botakkan Apple.. what"! kakak & abang macam tak boleh terima je... sedih, kesian, simpati dan memacam lah... Tapi ape kan daya.. kami terpakse akur... Salah kami jugak sbb Apple kucing indoor tapi abang terpaksa letak apple kat luar atas sebab kakak ade eczema... eczema kakak makin teruk since Apple ade, dah refer pakar kulit pon sampai sekarang kakak terkeruk-keruk lagik... Tapi kakak redha.. kakak sayang Apple tau...



Hasil selepas dibotakkan...


Day #1 : Apple balik Rumah Manis Rumah
sampai kedai tengok Apple kakak menangis smp org pet shop tu risau..hahaha"!

Apple tak selesa, dia tido mcm ni.. tesengguk-sengguk..

ni selepas seminggu dia dibotakkan.. Alhamdulillah..Apple dah pandai tido baring, maybe dia takot sebab dah tak de bulukan...nampak lah dia macam tetakot.. nak membuang pon tetakot masuk litter box dia tu...

haaa~ ini memang dah makin selesa la kan... tengok aje la adik tido macam mane... tak hengat ko.. mate tebukak, lidah tekua..hahahah"! oh my oh, Apple...

So tangkap gamba dengan Apple before dia dibotakkan..


Sebab aku buh name meow ni Apple kerana mukenya mcm apple....boleh mcm tu?? hehehe... korang tau tak binatang kite tak boleh bubuh name mcm name orang... tak salah aku haram, aku tak berapa nak pasti tapi pernah tahu la benda ni.. kalau korang kurang yakin sile la kaji, mohon maaf jika info aku ni salah...





P/s : Daku sayang kamu wahai kucingku APPLE,umur Apple dah 1tahun 7bulan. Adik manje kakak abang...

Wednesday, 6 November 2013

Selamat Hari Lahir Suami...

Assalamua'laikum...

Ni nak share cerita yg dah beberapa hari yang lalu... 02-November-2013 (sabtu)... Hari jadi suami aye... Pastu tak de ape yang istimewa pon untuk tahun ni... hanya ucapan dan sebiji Kek aje... hehehe... "Sayang doakan abang sentiase sihat tubuh badan, dimurahkan rezekinye, pajang umur, jauh dari segala benda yang tidak elok dan Terima Kasih sebab abang jadi Suami, kawan dan pasangan yag baik pada sayang.. Alhamdulillah, semoge masjid kite akan penuh pulak dengan jemaah-jemaah yang molek pekertinye, amin.. in shaa Allah...












P/s : Sayang kamu sampai syurga...

Tuesday, 29 October 2013

Kehidupan Suami Isteri...

Assalamua'laikum...
Selamat Pagi....

Adat la dalam perhubungan suami isteri selisih faham / gegaduh manje tu kan..pastu I pun meraju-rajuk manje la kan... So, ini lah salah satu rahasia hubungan itu boleh jadi manis... hahaha"  Bile gegaduh manje  ade satu pihak yg merajuk-rajuk manje dan semestilah si Isteri (aku) wee~wee~wee...

Ini untuk malam ahad itu hari... kami dedua tak becakap tau, so kalau nak ape-ape si Suami akan text je I.. Terase lawak la jugak tapi dua-dua EGO..haa~ rasekan lah.. hikhik... aku mengurungkan diri dalam bilik..keluar hanya untuk masak (Hello! ingat I ape, gaduh-gaduh pon mak jem tetap masak, kemas umah tau.. I jalankan tanggungjawab ok) , minum, mandi, ambil air sembahyang... tu je... Tapi I tak makan la seari suntuk tu... (merajuk la konon) ...


Haa~ manis tak Suami I... hehehe"!
Haa~ nampak tak permainan mak jem..nenade sangatkan....     (nak perhatian lebeyy plakss)
Love U Abang... dia beli roti peberet saye, jambu kegemaran saya!
Owh my owh~

Lagi satu cerita manis tersentuh I adalah semalam ..kejadian berlaku waktu petang balik kerja. Hujan memang tak payah cakap la..lebat sangat, kami pulak merempit, nak dijadikan cerita baju hujan ade satu je, si Suami bukak baju hujan tu dan sarungkan baju hujan kat aku, siap zipkan ..waaa~ terharu la... ingatkan tak bercakap dia tak mau amik dah tau pasal isteri dia kan... Tapi aku silap (yela mane lah tau kan sesame ego)... So, kami balik sebab hujan memang takkan berhenti lagi, aku pulak puasa Suami pun teruskan perjalanan... Waktu atas motor tu rase sedih sebab suami memang basah kuyup, semestinye kesejukan + sakit tangan dia sebab kene jatuhan air hujan... ape lagik peluk la suami kekuat... hehehe"!

Benda paling best adalah berbaik selepas gegaduh manje tu... memasing jadi terlebih caring + sweet... Walau macam mane pon kite tetap suami isteri, bahagia, happyenjoy... moge sampai ke Jannah hendaknye...amin yarabbala'lamin..... 




P/s: Tapi janganlah gaduh selalu tau...

Wednesday, 23 October 2013

Kesukaan...

Assalamua'laikum....

Korang, korang.... nak cite ni...kitekan nak share ngan korang bende yg boleh buat kite gile"! kebanyakan kengkawan aku tau, yang aku ni memang gile H/bag dan Kasut.. Aku sangat-sangat gile ok dengan dua bende ni... macam ade saka plakkan.. choii~"! ... Kidding..

Tak kire la murah mahal..asal bekenan di hati mak jem pasti dapatkan..haaaa~ korang nampak tak permainan tu, kalau mahal mak jem kumpui wet.. tak pon bodek si suami sehengget dua... hahahaha"! kalau dapat hooreeeyyyy yeayy yeayyy lah kan... kalau tak dapat, usaha menyimpan sampai cukup... hehehe"!

Dulu pernah janji pade diri sendiri tak mo beli dah Kasut Fitflop tu, sbb kasut tu sangat mahal (bagi aku yg gaji bebiase ni kan) memandangkn dah ade dua pasang... Ok lah kan, satu hitam satu silver... tapi ni dah menggile nak beli lagik"! rase nak sepak-sepak diri sendiri"!! haa~ boleh macam tu! 

Merah ni santai+hot ...oh my oh~ meleleh aku tengok...


Pehtu yg wane nude ni pong comeii kan..kan..kan... Uwaaaaahhh"!!! Adakah ini dinamekan rambang bijik mate atau pun boleh dikatekan napsu kude padi"!


Ok, aku dah sebei hegenye... memang menangis.. RM400 "! (dalam hati kecil aku cakap "kalau beli emas lagi baik.. heh!") bagi orang yang banyak duit tak le terasekan... kome mesti rase macam 4 kupang je dak.. kejam tui hegenye.. opss...tapi...tapi...di sini aku ingin menyatakan yang sandal ni super sedap..dan salah satu sandal kesihatan tau...baik untuk tulang belakang jugak... dalam koleksi aku yang hitam hegenye RM369 dan yang silver tu RM269.. memang tak nafi kasut ni mahal tp sangat selesa dan gojes"!

Baru je beli handbag awal bulan ritu... So, sendiri mau hingatlah kan...taa  pe.. rasenye boleh je..kumpul la sebulan seratus... hehehe... in shaa Allah 4 bulan lg boleh lah dapat... jika masih punya rezeki... inilah penyakit aku..yang ade pade sesetengah kaum Hawa...

Kalau beg tangan korang taa payah cakap, aku lah manusia membazir"! ade yang beli-beli tapi tak pakai pon... kejamkan... sabtu ritu kemas umah, jadi seperti biase... memang ade handbag yang aku buang pon... sbb makan diri beg aku tu sbb tak pakai-pakai...sian tau...ade jugak yang aku sedekah kat jiran... Sebelom ni satu beg plastik sampah besar bagi kat ipa dan adik beradik yg lain, ade jugak yang buang... kalau suami aku tak nampak memang aku buang je, kalau dia nampak dia akan sorting balik, so hasil tangkapan beliau akan disimpan dan disedekahkan...baik suami aku, bukan aku tak mo bagi or sedekah... sebab malu lah.. pikiran singkat aku macam ni " ishh, bagi org nak ke org pakai? suke ke orang tu..." haaa~ cenggitu lah lebih kurang... hemmm.... Sedekah tu amalan Mulia.... #Peace

Ni le, Handbag Mak jem baru beli ritu.. pembaziran berleluasekan..kan... Tpi mak jem punye kale Baby Blue ... sbb mase g tu tade puloks kale lain..hahaha... kalau ade kale macam dalam pic kat bawah ni, semestinye mak jem akan pilih kale yang pic atas ...huhuhu... walaupon peminat tegar PINK tetapi dalam kehidupan ni perlukan warne-warni barulah rase ceria & rase nikmat kehidupan tu...



Tip: Kalau tak gune handbag tu korang simpan balik dalam karung kain yg kale putih tu, baru simpan dalam lemari ye..kalau korang xsimpan dalam karung tu cepat le dia ngelupeh/ngelupas... material jugak memainkan peranan sebenarnye, kalu tanak ngelupas carik yg kain or lebih pade PVC... kalau yg lelembut mcm leather tu kompom cepat merepot.. sbb bukan pure leather kan...campor ye dak.. so far, atas kajian aku sendiri la... mcm gitu la hasilnye.. yg permukaan beg bekilat tu pon tahan lame..kompom..sbb aku ade satu brand CarloRino (satu ketika dulu peminat tegar CR, kekonon) aku beli since 2010 sampai sekarang masih cantik, xngelupas sikit pon.. Guess yg baru beli tahun lepas pon dah ngelupas tau..tu la, mcm aku ckp material tu memainkan peranan jugak wehh~ 

# Maaf jika salah info, tapi inilah hasil yg aku dapat pade handbag2 aku tu... (kajian sendiri) ...Muehehehe"!




P/s : Ya ampun... entry kali ni macam pjg sesangat..bosan lak orang nak bacekan.... so, korang layankan aje la... Terima kasih atas ehsan cik google (gambo)...

Tuesday, 8 October 2013

Cermin dan audit diri...

Assalamua'laikum...

Siapa yang tak nak menuju ke arah yang lebih baik..siapa yang tak nak berubah kehidupan @ hari-harinya kepada jalan yg lebih baik.. ye tak?.. semua orang inginkan...

Kekadang kite perlu cermin diri kite dalam-dalam... tenung kat depan cermin tu sedalam yang mungkin...
Pernah tak kite fikir, kekadang Allah swt turunkan ujian pade kehidupan kite untuk ape? Supaya kite sedar & tak alpa... Allah tu Maha Adil lagi Maha Segalanya... 

Ingatlah..semua yang kite ade ni sekadar pinjaman sahaja...buang jejauh PHD (Perangai Hasat Dengki) tu... Kalau dia lebih dari kite jangan dengki... kite sendiri bangun dan cubelah berusaha untuk itu... Allah itu tak kejam.. Allah adalah seadil-adilnya.. Cume kite sebagai hambanya perlu fikir kenapa (?) Allah turunkan ujian itu pada kite... sesamalah kite belajar untuk berfikir lebih positif ikut keadaan semasa... kalau boleh terus positif dalam apa jua... Rezeki masing-masing.. belajar bersyukur ye... Jangan sebok dengan hal orang dan dengki sama sekali pada orang lain.. 

Marilah kite sesame belajar untuk menjaga tepi kain diri sendiri yang mungkin "otw" nak koyak or else dah memang koyak rabak tu...









P/s : Kalau ikut hati yang sedang marah kite akan mendoakan kejatuhan dan doa yang tidak baik pada orang yg kita marahkan..tapi itu bukanlah jalan yang terbaik...mohon Allah kuatkan hati aku...

Friday, 30 August 2013

Hasrat hati yang belum pasti...

Assalammua'laikum....
Pagi korang....

Hasrat hati nk buat mcm ni (pic. kat bawah), tapi tak pasti jadi ke idak....
Aku suke yang simple... 
Tapi, kadang tu suke pulak yang serabut serta sarat..
Human being.... (..")
Kalau boleh enggak mau dong ade warne tema..
Sebab macam rasmi bangat deh... hehehe"
kalau bole nak cecampor had0k..
Sbb kekadang nampak klasik dan lebih kreatif...
Tapi..itu semua ade kelebihan dan kekurangan serta [PELIK] ...

TAPI .... hadoo aku kesah...
taste memasing kan...

Living room (small space)








Bedroom (small space)



Kitchen (small space)





So, inilah pilihan hati aku... untuk ruang yg kecik 
sesimple yang mungkin tapi masih ade kreatifnye di situ(!)



In shaa Allah....




P/s : Angan-angan, sebagai bahan rujukan...rasenye sesuai la untuk apartment kecik kami tu.. Syukur, Alhamdulillah... Thanks cik google pinjamkan gambar...

Wednesday, 14 August 2013

Aidilfitri 2013...

Assalamua'laikum.... 

Rasenya tak terlewat lagik untuk aku ucapkan Selamat Hari Raya, Mohon Maaf Zahir & Jiwa kepada semua kenalan...kemungkinan kasar bahasanye, telanjur katenye, teperli katenye..semua ter..ter..ter lah... mohon maaf ye korang...

Aku juga memaafkan segala kesilapan kamu semua..walaupon sedar mahupun tidak..walaupon kenal atau tak...kita manusia memang tidak lari dari buat kesilapan tapi tak terlambat jg untuk  kite terus ushe berbuat sesuatu yang baikkan...aku mohon maaf dari segala segi/aspek... halalkan makan minum aku, suami serta kaum keluargaKu bagi kengkawan yang kenal rapat dengan aku...

Raya jemput la datang rumah... (",)

 Raya kali ni pon masih berdua, terima kasih mak abah masih punya kesempatan beraya bersama...










P/s : Sebenarnye banyak lagik gamba, tapi malas nk upload..sile layari fesbuk & stegrem ...

Tuesday, 16 July 2013

Menjauh...

Assalamua'laikum ...


Hati terluke punca utk menjauh ..
Hati parah bernanah lagi menjauh..
Tapi siapa yang tahu..
Aku dan Dia saje..

Punca dari pelbagai aspek..
Aku manusia punya hati & perasaan..
Kau juga punya hati & perasaan..
Tapi aku dan kau tidak same..

Sahabat belum tentu pengubat..
Kekadang sahabat penyebab..
Penyebab untuk kite menjauh..
Lari jauh-jauh kalau kau mahu..hayun..

Saat kau tersungkur..
Sahabat yang mana..
Saat kau gembire..
Sahabat sentiasa ade..

kene pikir....panjang...belum tentu...

Keadaan memakse utk menjauh..
Keadaan menyuruh untuk kebaikan..
Keadaan yang paham diri sendiri..
Sahabat belum tentu paham situasi parah ini..

Sakit luke lebih baik diam diri..
Tersungkur bangun la sendiri..
Jika perlu barulah menyerah diri..
Sahabat perlu pengorbanan...

Aku korbankan persahabatan ini demi kebaikan...

Sahabat tak perlu tahu..
Cukup kau tahu kau tetap sahabatku..
Lebih baik menjauh  & menyepi secara perlahan..
Supaya kau tidak perasan ketiadaan aku..

Sahabat sejati adalah si Suami selepas Ilahi.....
Sakit luke parah nanah yang bertandang hanye Allah yg mengerti...
Sahabat perlu tapi ia juge perlu pengorbanan hati...
Aku makan hati kau makan spaghetti !







P/s : Saje mengarut di pagi hari... entry sesuke hati...tiade kamus bahasa!

Friday, 28 June 2013

Mulut, lidah...


Assalamua'laikum wbt....

Salam Jumaat, jangan lupe banyakan Selawat ke atas Nabi junjungan kite ok...

Untuk menjadi lebih baik semua orang idam-idamkan... aku juga ingin memperbaiki diri ini..mahu audit diri & segala tingkah laku.... ini hanya atau sekadar pandangan aku... aku rase, mental dan fizikal, kedua-duanye perlu kuat..."bukan senang nak senang bukan susah nak susah" .... bagi aku sebelum mengubah penampilan diri sepenuhnye lebih baik ubah peribadi.. Iye betul aku tak nafikan, pasti ade yang akan cakap "ok ape, sekurang-kurangnye aku menutup aurat daripada tak, itu dosa aku dgn Allah, dari tak pakai tudung lagi banyak dosa.."  aku penah dengar ayat ni..bukan orang lain..salah sorang kenalan aku juga... tak pela..kite berhak memberi pandangan ape jua kan...
 Human Being....

Tapi adekah molek orang yang bertudung litup tapi mulutnye (bab mulut ni macam-macam, terlampau banyak untuk dihuraikan)... Nau'zubillah..... bile masuk bab agama..mereka yang paling hebat, mereka menunjuk-nunjuk seolah mereka sempurna, apakah motif kau mengubah penampilan kau sedangkan mulut masih tidak terjaga...(?)... untuk mengajak orang lain menuju ke arah kebaikan, mencari keredhaan ilahi bersama-sama tetapi dalam masa yang sama kau mengguriskan hatinya (?) ... Ilmu agamaKu sangat cetek, banyak benda perlu belajar.. Iman aku juga masih nipis seperti kulit bawang... Tidak aku nafikan...

Alangkah baik/molek jika kite jage mulut/percakapan seperti kite menjage aurat yang ditutup rapi... (tidak dinafi, mulut aku laser, mulut aku puaka, mulut aku longkang, Moga Allah memberi keampunan serta kuatkanlah iman aku) Aku manusia biasa yang tidak lari melakukan kesilapan dan dosa.. aku Hamba Allah yang kerdil lagi jahil..Astaghfirullahala'zim.....

Aku juga Mohon Maaf kepada semua orang yang mengenali aku, seandainye terase dengan mulutKu ... 







P/s : Aku hanya berkongsi pandangan aku, tidak lebih dari itu.... dari sudut hati, tidak ditujukan pada sesiapa..peringatan untuk diri sendiri"!

Wednesday, 26 June 2013

Baru 4 tahun, perjalanan masih panjang...


Assalamua'laikum wbt...

Harini, hari ulang tahun aku dan suami...Alhamdulillah.. Baru empat tahun... Semoga hubungan ini berkekalan sampai ke Jannah...in shaa Allah... amin yarobbala'lamin... Malam ni pukul 9malam untuk 4 tahun yang lalu, aku sah begelar isteri kepada Aisam dengan sekali lafaz sahaje...Alhamdulillah...

Disebalik kegembiraan aku ni, jauh di sudut hati kecil aku teringatkan arwah opah... tarikh ni jugak... lebih kurang pukul 9 jugak opah pergi buat selamanye utk 5 tahun yang lalu....Al-fatihah untuk arwah opah... moge arwah di tempatkan dikalangan orang-orang yang beriman...Kaklong xpernah lupe pada opah, Opah sentiase dalam fikiran dan hati kaklong...banyak sangat kenangan dengan opah... arghh.."! ok setop ayor mate setop..yang pergi tetap akan pergi..hanye doa dan bacaan alQuran makanannye/bekalan untuknye yang mampu aku sedekahkan...damailah opah disana..opah tunggu kaklong, mak, abah, angah, lala, alip, menantu2 dan cucu opah ye...moge kite akan bertemu dan berkumpul di Jannah...amin...

Ok, mcm lari tajuk je kan... ok..sebelom ni aku beriye-iye bt macam-macam. Tapi, untuk tahun ni xde ape sangat, Suami aku hadiah kan buaian sangkar kat aku, mlm ni kami akan dinner kat lua dan minggu depan kami akan bercuti untuk honeymoon buat kali ke-4..hakhakhak"! tak de ape yang menarik sangat tapi Alhamdulillah aku rase happy serta bahagia.... Syukran Jazilan...Selama 4 tahun bersama, kami belajar untuk mengenali antara satu sama lain, cube memperbaiki... memang banyak beno buroknye...tapi, banyak juge kebaikan yg tersembunyi yang tak dapat dinilai dgn mate kasar kami... dedua mmg gile..dedua agak kasar tapi.... tettt** kami bahagia..masalah besar mcm mana pon boleh selesai dengan baik... 

Alhamdulillah...Allah SWT knows better...sebab itu aku dipsangkan dengan dia (Suami)


sorry, mak andam amik sume CD aku tak pepulang...
katenye nak pinjam tapi sedih aku, sume gamba dalam cd..
aku xsempat cuci"! so, ni je yang ade...






P/s : aku sayang suami aku, aku sayang kuarge aku, Moge Allah berikan aku dan suami bahagia yg berkekalan hingga Jannah serta punyai anak2 yang soleh dan solehah...amin...kami mau bina masjid yang besar lagi terang ... in shaa Allah...amin... SYUKUR YA ROB...



Tuesday, 25 June 2013

Quality time...

Assalamua'laikum wbt.....

Last weekend  22.06.2013 , adik yang bongsu open table.... dia belanje kami satu family dinner.... ok mesti k0rang tertanye..belanje untuk ape? biaselah selalunye kalau belanje ni mesti ade sebabkan.. Kami sambut birthday dia yg ke-(?) in advance la... padahal birthday dia 30hb Jun kot..so, kami sambut awal la..sekaligus makan-makan untuk family gathering... 

Yang lawaknye... birthday boy plak yang belanjekan.. i sponsor kek aje..hehe...

Thank You so much Alip sebab belanje kami semua....
Selamat Hari Lahir...
Moge sentiasa Sihat, Dimurahkan Rezekinya,
Bahagia bersama insan tersayang, jadilah anak dan adik yang baik serta soleh...
Amin yarobbala'lamin...




Dua beradik ni party buih before nak pergi dinner...







BFF aku pon ade..tu kawan dari kecik, ni la kawan rapat kat kampung..hehehe...


nitik ayor lior Aish







kokak jangan tak kokak abg yan..


Tangan tua abah pasangkan lilin untuk si anak bongsu...





drama sungguh....


Drama lagik..Abah tikam Alip


Abah sembelih plak...hehehe
ini semua sekadar gurauan kami sekeluarga..



have fun"!



Abang Iyan buat jelingan manje OK...




Laki aku yg senget n super sporting"!
I Love You Musang"!





ade gaye mak tiri tak?


Mak tiri mengamuk"!
ini lah kuarge kecik aku...


Alhamdulillah time ni semua ade...Suami Lala yg jarang join pon ade, tp gamba la plak tak de... sebab dia datang lewat sikit... so completed kami sekeluarge berkumpul... ni la gelagat family aku yang gile-gile... mak abah yang sporting ....








P/s : Sayang kalian semua...