B

Nuffnang

Tuesday, 21 April 2015

Throwback awal tahun 2015, aku busy! ...

Assalamu'alaikum...
Hari yang molek cuacanye...
Cerite tentang kenangan kelmarin ye uols...

Agak lame aku tak update cerita dalam blog ni. Tak sempat jugak untuk ucapkan selamat tahun baru "2015" kepada korang. Hari berganti hari, begitu jugak dengan bulan. Banyak bende yang berlaku untuk beberapa bulan kebelakangan ini. Ade yang pahit tidak kurang yang manis serta masin di satu-satu sudut kehidupan harian aku ni. Tidak mengapa, inilah baru dikatakan erti kehidupan. Alhamdulillah....

Tanggal 1 Januari 2015, telah membawa pelbagai perassan pada kami sekeluarga. Alep/acu (anak bongsu Pak Anuar & Acik Mawar) telah mengalami kemalangan jalan raya. Alhamdulillah alep selamat dan semakin sihat sekarang. Kemalangan tu telah membuatkan tulang paha adik aku patah dan tulang terkeluar menembusi daging dibahagian tepi paha kanannye.

Aku dan mak silih berganti menjaga Alep kat hospital hampir sebulan. Lala dengan part dia (masak-memasak). Memasing menjalankan tugas masing-masing untuk menjaga anak bongsu Pak Anuar & Acik Mawar. Bila Alep dapat balik rumah semua orang happy sangat-sangat. Kami cume mengharapkan segala urusan Alep berjalan dengan tenang, lancar dan segera. Banyak air mata Alep tumpah lagi banyak air mate mak dan kami tumpah Lep. Apepun kehidupan perlu diteruskan, kuatkan semangat sebab kami semua ade di sisi, di hadapan juga di belakang Alep. SENANG DAN BERPAYAH LAH BERSAMA-SAMA. BERKASIH SAYANGLAH KITE SELAGI BERNYAWA KERANA IANYA INDAH, SYURGA DUNIA BERSAMA KELUARGA. Ingatlah adik-adik kak long, kite tak ramai, kite biase-biase sahaja, kite empat beradik sahaja dan janganlah kite lupe saling hormat menghormati. 

~ Punca tulis cerite ini : Sebab baru je jap ni dapat panggilan dari mak [ Selasa:21 April 2015].

Macam biaselah Alep setiap dua minggu akan gi check-up dan mak abah la sayap (ala-ala angel punye sayap tu) untuk Alep kehulu kehilir. Bersyukur sebab kami masih punya mak abah yang sihat dan punye kederat yang masih baik untuk membantu anak-anak mereka. Ya Allah yang Maha Segalanya, kami berdoa untuk mak dan abah kami semoge diperluaskan rezeki yang baik buat mereka berdua, permudahkan jua segala urusan mereka di dunia mahupun di akhirat serta di Jannah sana, sesungguhnya Engkau Maha Mendengar Doa. Aamiiiiin.....

Mak cakap Doc. nak patahkan tulang Alep yang dah bersambung sebab tulang tu sambung tak betul, alignment ade terkucil sikit. Mak cakap Alep terus kua dari bilik Doc. lari kat hujung koridor hospital pastu Alep menagis. Mak tenangkan alep dan dengar cerite Alep. Lepas tu mak pulak masuk dan berbincang dengan Doc. dengan harapan ade cara lain dan Alep tak perlu buat pembedahan lagi. Tapi harapan kami untuk Alep tak dibedah lagi tipis. Bersabarlah adik, ini yang terbaik buat ko dik. Kak Long yang jage ko siang malam, Kak Long pon rase sakit ko tu, Kak Long paham dan tahu ape yang ko pikir dan rase jauh di dalam kotak fikiran dan sudut hati ko tu. Bersabarlah, mohon pada Allah segala urusan kali ini berjalan lancar, tenang dan disegerakan kerna Dia Maha Segalanya...

Dade terpakse tebuk sebab pernafasan tak lancar/drop :


Sesi menahan sakit selepas pembedahan serta sesi airmata dan pujuk memujuk
(time ni berlinang airmata aku, adik aku sakit sampai ter"poo-poo")




 Alhamdulillah tulang dah duduk lurus kat dalam paha tu dengan bantuan "antena" di tepi paha Acu...



orang-orang sado yang akan mengambil tahta acu sebab lepas ni Acu dah tak sado dah ... takpe lepas ni dah sihat g sadokan balik badan ye... Meanwhile nurse cleaning the wound (dressing),  Mak & Kak Long nak bersantap kejap.


Here you go bebeh.. Let's rock"!


Tunggu mase nak discharge... Alhamdulillah balik jua kerna daku sangat rindukan bantal yang penuh dengan peta dan bau yang ohsem dan tilam yang empuk.. Kami gembira dapat pulang. 


Hasil kerjaan kakak sado selama duk hospital jaga adik dikala tak boleh tido tengah malam.. Doodle keep me alive when i felt bored... that make me feel much better... doodle make my boredom go away too .... just love, oh no... i really love it guys"!





P/s : Kami kaum keluarge sentiase mendoakan segalanya berjalan lancar Acu.. insyaa Allah... Fighting"!  Maaf xdapat nk update blog selalu sebab masa agak mencemburui aku...