B

Nuffnang

Tuesday, 13 December 2016

Gubahan hantaran yang super simple...

Assalamua'laikum & pagi kawan-kawan alam maya...
Dah pertengahan bulan Disember.. Ape orang putih kabo "time flies like an arrow". Pantas, tak sedar. Bulan ni macam akan ade update lagi je kalau tade pape la, kalau malas see you all on January 2017 la ye. Next year ..

Tinggal lagi beberapa hari je lagi adik bongsu awak nak mendirikan rumah tangga. Seda tak sedarlah haa... Alhamdulillah hampir semuanya dah setel tinggal beberapa item je yang masih belum iaitu buah-buahan, kek dan sirih junjung. Sebab barang-barang ni fresh, so tak ley la nak buat awal-awalkan, yang lain dah bereh. 

Memandangkan adik awak lelaki dan dia pulak kene hias barang hantaran sendiri sebab pihak pempuan nak hias barang hantaran sebelah/untuk perempuan sendiri, jadi awak sebagai kakak yang sado ni pon buatlah gubahan hantaran yang super simple khas buat adik bongsu awak.


Nah awak banje gambo, ni le hasil dari jejari montoks awak haa....














P/s: Gubahan hantaran yang ringkas dari kakak untuk adiknya.. Kakak tak berwang, jadi kakak sponsor ape adenya la.. Alhamdulillah siap dan tercapai la hajat awak nak buat gubahan hantaran sendiri.. ade yang nak tempah ke? hahaha...

Tuesday, 22 November 2016

Bongsu ...

Assalamualaikum semua...

Sebulan sekali akan update, sedang berusahe mencube ...
Tinggal lagi sebulan je adik bongsu nak mendirikan rumah tangga. Akhirnya semua anak-anak mak dan abah dah ade keluarga sendiri. Kami pulak la merase macam mana nak harung hidup berumah tangga membesarkan anak-anak macam mak dan abah dulu-dulu...

Aku yang bajet kaklong-kaklong sangat ni tak tau nak bagi adik ape. Memandangkan kaklong ni tak berapa nak berWANG kan..... Jadi kaklong pon bebesar hati nak membantu meringankan beban adik bongsu hakak ni dengan menghadiahkan segala hantaran punye hiasan dan beberapa item untuk hantaran akan disediakan oleh kaklong dan juge sedikit cenderahati buat pihak perempuan. 

Nanti kite tengoklah ape akan jadi... Adik lelaki sebab tu berani nak hias hantaran sendiri sebab lelaki ni kan simple... Tak perlu hiasan yang sarat macam hiasan sebelah perempuan. Kalau perempuan semestinya la maunye cecantik, sarat-sarat serta blink-blik macam hakak dedulu gitu le, hehehe...


Ini pilihan warna untuk hantaran adik bongsu kaklong...

Biru memang sinonim dengan kaum lelaki tapi selit light pink kat situ untuk menampakkan kelembutan...










P/s: Kaklong doakan segala urusan korang berjalan dengan lancar dan berbahagialah kalian hingga Jannah... amin... Sebagai suami, tanggungjawab besar dan berat. Moge jadi ketua keluarga yang baik buat keluarga ye... 

Thursday, 20 October 2016

Perkhidmatan untuk perisian AUTOCAD ...

Bismillahirrahmanirrahim....
Assalamualaikum...
Hai kawan-kawan alam maya, ape kabo kome?

Ni makcik nak buat iklan ni... meh le kome-kome weiii.... Aku nk buat part-time job ni haaa, nak nambah pendapatan dengan skill yang hado... 

Ni aku nak kabo, sesiape antare kome yang memerlukan khidmat dalam perisian autocad, aku ade khidmat tersebut, bayaran adalah mengikut drawing yang korang kehendaki. Jangan risau sebab harga kite boleh bincang ok. Ape sahaja yang korang perlu untuk menggunakan perisian autocad in shaa Allah aku boleh tolong. Tak kesah la samada korang student atau sebaliknya.

Aku kerja memang menggunakan perisian autocad dan aku banyak buat part sructure dalam bangunan, itu skop aku.. Tapi as long as korang nak suh buat part lain pon in shaa Allah, kite boleh berbincang ok. Haaaa macam mana nak hubungi aku? ok, korang boleh tinggalkan komen or sebarang pertanyaan di ruangan komen kat bawah atau korang juga boleh hubungi aku melalui Facebook aku, tu kat sebalah kanan korang tu, klik je, hehehehe... So korang leh la PM aku kat sane. 

Ini contoh drawing yang aku buat untuk rujukan korang. 










P/s: sekadar untuk menambah pendapatan, jangan sesegan untuk buat sebarang pertanyaan ye korang. Mane tau ade yang sudi menggunakan khidmat aku or nak hire aku. Part-time job.

Monday, 19 September 2016

Handei beno kate orang Perak...


Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada kengkawan alam maya makcik...

Sihat ke kome?
Macam mane hari-hari kome?
Udah makan ke kome?

Handei / handal / hebat, rasenya maksudnye lebih kurang kalau awak tak silap le.. Luas rasanye kalau nak cite pasal perkataan ni.. Tapi harap sangat handei mane pon kite, hebat mane pon kite Allah Maha Segalanya. Jangan sombong, jangan takbur, jangan benci, jangan memandang rendah, jangan lalei, sume jangan-jangan. Lebihlah beringat... Tapi itulah, kite ni manusia, selalunye bile udah jatuh baru nak ingat DIA, tengok betapa HEBATNYA DIA sentiase menerima kite walaupon kite lame tinggei / tesesat / telupe / tebabeh / tekona dari landasan DIA. ALLAHU.... Moga hati ni akan pulih dan tuko le dari kale hitam ke kale yang lebih cerah hendaknya, amin yarobbala'lamin... 

Tak pernah terlambat, sentiase ade...

pinjam gambo imuslimmag.com




Ini lagi satu cite hebat kat dunia, hebat dan menipu. Ape orang puteh kabo "The Power of Make-up".


Eh jap, sebelum terlupa harini hari lahir arwah opah, Al-fatihah buat arwah. Tak lupe juga buat anaknda Qief Uzair, Selamat hari lahir sayang, semoga sentiase dilindungi dan diberkati juga jadi anak yang soleh buat orang tuamu.








P/s: Para ulamak ramai yang dah pergi meninggalkan kite di dunia yg penuh pancaroba (al-fatihah), tapi sayang, para ulamak kat alam maya semakin mencanak-canak plak. Dunia..... 

Wednesday, 17 August 2016

Tengah lap sawang dekat blog...



Assalamua'laikum...
Selamat pagi kengkawan di alam maya..

Alhamdulillah, akhirnya dapat jugak amik mase untuk lap semua habuk serta sawang yang dok main kat blog aku ni... Maaf lama tak update sebab aku sangat sibuk kat lua ni... sebelum ni plan sebulan sekali akan update blog ni, tapi nampak gaya macam setahun sekali jek.. kah kah kah...

Tahun lepas banyak perkara yang nak diuruskan, selepas acu sihat dari kemalangan motor tempoh hari, abah pulak menyusul, jadi mase untuk aku mengadap blog mmg TAKDE... sebab ramai yg memerlukan bantuan kat dunia yang nyata dr aku berangan-angan atau meluahkan atau bermimpi di dunia alam maya aku ni.. hik hik hik...

Bulan 9 tahun lepas abah kena minor stroke ... Selepas adik bongsu aku sihat dan dah boleh jalan sepenuhnya walapun tempang abah pula menyusul, dugaan kecil Allah buat kami sekeluarga. Sekarang dah hampir setahun abah duduk di rumah. Dah tak seaktif dulu, syukur Alhamdulillah abah masih boleh berjalan, abah boleh ke bilik air tanpa bantuan mak lagi. Apa yang jadi mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan dan sedara-mara pada kami. Setiap yang terjadi pasti ade hikmahnya.


 Mudah-mudahan....

Pinjam gambar dari imuslimmag. boleh Share untuk manfaat bersama.










P/s: Nikmati kehidupan dengan ape adanye. 2016 juga hanya tinggal beberapa bulan je lagi.