B

Nuffnang

Friday, 28 June 2013

Mulut, lidah...


Assalamua'laikum wbt....

Salam Jumaat, jangan lupe banyakan Selawat ke atas Nabi junjungan kite ok...

Untuk menjadi lebih baik semua orang idam-idamkan... aku juga ingin memperbaiki diri ini..mahu audit diri & segala tingkah laku.... ini hanya atau sekadar pandangan aku... aku rase, mental dan fizikal, kedua-duanye perlu kuat..."bukan senang nak senang bukan susah nak susah" .... bagi aku sebelum mengubah penampilan diri sepenuhnye lebih baik ubah peribadi.. Iye betul aku tak nafikan, pasti ade yang akan cakap "ok ape, sekurang-kurangnye aku menutup aurat daripada tak, itu dosa aku dgn Allah, dari tak pakai tudung lagi banyak dosa.."  aku penah dengar ayat ni..bukan orang lain..salah sorang kenalan aku juga... tak pela..kite berhak memberi pandangan ape jua kan...
 Human Being....

Tapi adekah molek orang yang bertudung litup tapi mulutnye (bab mulut ni macam-macam, terlampau banyak untuk dihuraikan)... Nau'zubillah..... bile masuk bab agama..mereka yang paling hebat, mereka menunjuk-nunjuk seolah mereka sempurna, apakah motif kau mengubah penampilan kau sedangkan mulut masih tidak terjaga...(?)... untuk mengajak orang lain menuju ke arah kebaikan, mencari keredhaan ilahi bersama-sama tetapi dalam masa yang sama kau mengguriskan hatinya (?) ... Ilmu agamaKu sangat cetek, banyak benda perlu belajar.. Iman aku juga masih nipis seperti kulit bawang... Tidak aku nafikan...

Alangkah baik/molek jika kite jage mulut/percakapan seperti kite menjage aurat yang ditutup rapi... (tidak dinafi, mulut aku laser, mulut aku puaka, mulut aku longkang, Moga Allah memberi keampunan serta kuatkanlah iman aku) Aku manusia biasa yang tidak lari melakukan kesilapan dan dosa.. aku Hamba Allah yang kerdil lagi jahil..Astaghfirullahala'zim.....

Aku juga Mohon Maaf kepada semua orang yang mengenali aku, seandainye terase dengan mulutKu ... 







P/s : Aku hanya berkongsi pandangan aku, tidak lebih dari itu.... dari sudut hati, tidak ditujukan pada sesiapa..peringatan untuk diri sendiri"!

Wednesday, 26 June 2013

Baru 4 tahun, perjalanan masih panjang...


Assalamua'laikum wbt...

Harini, hari ulang tahun aku dan suami...Alhamdulillah.. Baru empat tahun... Semoga hubungan ini berkekalan sampai ke Jannah...in shaa Allah... amin yarobbala'lamin... Malam ni pukul 9malam untuk 4 tahun yang lalu, aku sah begelar isteri kepada Aisam dengan sekali lafaz sahaje...Alhamdulillah...

Disebalik kegembiraan aku ni, jauh di sudut hati kecil aku teringatkan arwah opah... tarikh ni jugak... lebih kurang pukul 9 jugak opah pergi buat selamanye utk 5 tahun yang lalu....Al-fatihah untuk arwah opah... moge arwah di tempatkan dikalangan orang-orang yang beriman...Kaklong xpernah lupe pada opah, Opah sentiase dalam fikiran dan hati kaklong...banyak sangat kenangan dengan opah... arghh.."! ok setop ayor mate setop..yang pergi tetap akan pergi..hanye doa dan bacaan alQuran makanannye/bekalan untuknye yang mampu aku sedekahkan...damailah opah disana..opah tunggu kaklong, mak, abah, angah, lala, alip, menantu2 dan cucu opah ye...moge kite akan bertemu dan berkumpul di Jannah...amin...

Ok, mcm lari tajuk je kan... ok..sebelom ni aku beriye-iye bt macam-macam. Tapi, untuk tahun ni xde ape sangat, Suami aku hadiah kan buaian sangkar kat aku, mlm ni kami akan dinner kat lua dan minggu depan kami akan bercuti untuk honeymoon buat kali ke-4..hakhakhak"! tak de ape yang menarik sangat tapi Alhamdulillah aku rase happy serta bahagia.... Syukran Jazilan...Selama 4 tahun bersama, kami belajar untuk mengenali antara satu sama lain, cube memperbaiki... memang banyak beno buroknye...tapi, banyak juge kebaikan yg tersembunyi yang tak dapat dinilai dgn mate kasar kami... dedua mmg gile..dedua agak kasar tapi.... tettt** kami bahagia..masalah besar mcm mana pon boleh selesai dengan baik... 

Alhamdulillah...Allah SWT knows better...sebab itu aku dipsangkan dengan dia (Suami)


sorry, mak andam amik sume CD aku tak pepulang...
katenye nak pinjam tapi sedih aku, sume gamba dalam cd..
aku xsempat cuci"! so, ni je yang ade...






P/s : aku sayang suami aku, aku sayang kuarge aku, Moge Allah berikan aku dan suami bahagia yg berkekalan hingga Jannah serta punyai anak2 yang soleh dan solehah...amin...kami mau bina masjid yang besar lagi terang ... in shaa Allah...amin... SYUKUR YA ROB...



Tuesday, 25 June 2013

Quality time...

Assalamua'laikum wbt.....

Last weekend  22.06.2013 , adik yang bongsu open table.... dia belanje kami satu family dinner.... ok mesti k0rang tertanye..belanje untuk ape? biaselah selalunye kalau belanje ni mesti ade sebabkan.. Kami sambut birthday dia yg ke-(?) in advance la... padahal birthday dia 30hb Jun kot..so, kami sambut awal la..sekaligus makan-makan untuk family gathering... 

Yang lawaknye... birthday boy plak yang belanjekan.. i sponsor kek aje..hehe...

Thank You so much Alip sebab belanje kami semua....
Selamat Hari Lahir...
Moge sentiasa Sihat, Dimurahkan Rezekinya,
Bahagia bersama insan tersayang, jadilah anak dan adik yang baik serta soleh...
Amin yarobbala'lamin...




Dua beradik ni party buih before nak pergi dinner...







BFF aku pon ade..tu kawan dari kecik, ni la kawan rapat kat kampung..hehehe...


nitik ayor lior Aish







kokak jangan tak kokak abg yan..


Tangan tua abah pasangkan lilin untuk si anak bongsu...





drama sungguh....


Drama lagik..Abah tikam Alip


Abah sembelih plak...hehehe
ini semua sekadar gurauan kami sekeluarga..



have fun"!



Abang Iyan buat jelingan manje OK...




Laki aku yg senget n super sporting"!
I Love You Musang"!





ade gaye mak tiri tak?


Mak tiri mengamuk"!
ini lah kuarge kecik aku...


Alhamdulillah time ni semua ade...Suami Lala yg jarang join pon ade, tp gamba la plak tak de... sebab dia datang lewat sikit... so completed kami sekeluarge berkumpul... ni la gelagat family aku yang gile-gile... mak abah yang sporting ....








P/s : Sayang kalian semua...

Tuesday, 11 June 2013

H.O.M.E ...

Assalamua'laikum wbt . . .

Aku teruja sebab nak pindah ke rumah baru kami...Syukur Alhamdulillah..itulah perkataan yang tidak pernah jemu dan berulang-ulang kali keluar dari mulut kami sejak tahu Loan perumahan kami lepas/lulus... Jarak tidak mendatangkan masalah buat kami..ramai kengkawan yang tegur "wei jauhnye ko pindah" tapi itu kami xkesah, aku dan suami perlu ukur baju di badan sendiri..kerna itu yang kami mampu...

Cube korang tengok..di Kota raya besar [Kulala Lumpur/Selangor] mane nak cari rumah yang murah dan mampu kami miliki... paling minima 280K ^ [keatas] .  Kami tidak mementingkan kemewahan yang berlebihan..jika mampu sekali pun mungkin tidak... Sebab bagi aku banyak benda yang perlu kite fikir...memandangkan aku dan suami hanya pekeja biasa, kami sangat bersyukur dengan ape yang kami bakal miliki... "Jangan terlalu mengikut peredaran semasa juga kengkawan" . Fikirlah keperluan diri... Jangan fikir kehendak semata-mata... kelak makan diri...

Walaupun rumah kami ini kecik ataupun sempit, ia tidak mendatangkan masalah pon...sebab kami sangat selesa"! Orang kate walaupon kecik, rumah sendiri. Sekurang-kurangnye kami ade tempat sendiri untuk kami berlindung, tidak perlu menumpang lagi... Syukur dengan rezekiMu YaAllah....


"Home Sweet Home"
Hasil tangan sendiri untuk deco rumah sendiri ...
dan ianya juga idea aku sendiri... tak cimplak memane ok..
selama yg aku dok usha kat tenet xde plak  nmpk yg mcm ni..
tapi xtau la klu aku xperasan...
yang nyata ianye hasil imaginasi aku sendiri
dan aku hasilkan ia...
kalau memang ade yg same tu...
Waallahua'lam...



Syukur dengan rezkimu....
Syukur kerna Kau makbulkan salah satu DOA'ku...






P/s : Ingatlah, tidak semua benda yang kite impikan akan kite dapat dan capai..tetapi jangan pernah lupa untuk bersyukur dengan setiap pemberian Ilahi... Syukran Jazilan...